Waarom natuurlijke cosmetica beter zijn voor je lichaam

Veel verzorgingsproducten bestaan voor een groot deel uit synthetische bestandsdelen. Of het nu gaat om gezichtscrème, zonnebrand, shampoo, tandpasta of body lotion, de meeste van deze producten bevatten chemische toevoegingen. Deze synthetische bestandsdelen kunnen schadelijk zijn en belanden vaak in meer of mindere mate in je lichaam. Gelukkig zijn er ook natuurlijke cosmetica die volledig bestaan uit biologische ingrediënten. Kom erachter waarom synthetische cosmetica slecht voor je zijn, wat de voordelen zijn van natuurlijke verzorgingsproducten en hoe je de beste natuurlijke cosmetica vindt.

Hormoonverstorende stoffen in cosmetica

In veel verzorgingsproducten zitten synthetische stoffen die het hormoonsysteem uit balans brengen. Dit is vooral gevaarlijk voor ongeboren kinderen; doordat de stoffen de hormoonbalans verstoren bestaat de kans dat de kindjes later vruchtbaarheidsproblemen krijgen. Ook borstkanker, zaadbalkanker en stofwisselingsziektes worden in verband gebracht met hormoonverstorende stoffen.

De belangrijkste hormoonverstorende stoffen in cosmetica zijn parabenen.

Parabenen versterken onder andere de werking van oestrogeen. Voorbeelden van schadelijke parabenen zijn onder andere butylparaben en propylparaben. Daarnaast bevatten veel zonnebrandcrèmes synthetische UV-filters die de hormonen uit balans brengen. Voorbeelden van dergelijke UV-filters zijn benzofenon-3, 3-benzylideen kamfer, 4-methylbenzylideen kamfer, 4,4-Dihydoxybenzofenon, benzofenon en ethylhexylmethoxycinnamaat.

Waarom wil je cosmetica zonder parabenen?

Parabenen zijn niet alleen hormoonverstorend, er zijn ook studies die deze synthetische bestandsdelen in verband brengen met ernstige ziektes zoals kanker. Zo zouden parabenen bijdragen aan de ontwikkeling van tumoren. Er wordt vermoedt dat parabenen de kans op borstkanker kunnen vergroten.

Wat is het effect van siliconen?

In veel haar- en huidverzorgingsproducten zitten siliconen. Deze siliconen vormen een beschermend laagje op de huid, waardoor je huid minder snel geïrriteerd raakt. Verder zorgen siliconen voor zachter, soepeler haar. Prima, zou je denken. Wat veel mensen echter niet weten is dat het beschermende laagje dat wordt gevormd door de siliconen er ook voor zorgt dat de huid schadelijke stoffen minder snel kan afstoten. Ook blijven poriën makkelijker verstopt zitten met vuil en talg. Hierdoor neemt de kans op puistjes toe.

Kies voor natuurlijke verzorgingsproducten zonder alcohol en aluminium

Een ander veelvoorkomend bestandsdeel van verzorgingsproducten is alcohol. Er zijn verschillende soorten alcohol die gebruikt worden in cosmetica. Dit zijn bijvoorbeeld denatured alcohol, sd-alcohol, ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol. Vooral producten voor een vette huid bevatten vaak relatief veel alcohol. De alcohol zorgt er namelijk voor dat de natuurlijke vetten op je huid oplossen. Deze vetten zorgen echter ook voor een natuurlijke beschermingslaag. Alcohol tast deze beschermingslaag aan en zorgt ervoor dat schadelijke stoffen makkelijker in je huid doordringen. Bovendien zorgt alcohol ervoor dat de huid sneller uitdroogt.

Een naam die veel voorkomt op de ingrediëntenlijst van deodoranten is aluminium. Aluminium sluit de poriën af, waardoor de zweetklieren geen zweet meer kunnen afscheiden. Zweten is echter een natuurlijk proces om je lichaam te verkoelen en afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen. Wanneer je een anti-transpirant met aluminium gebruikt, verstoor je dit natuurlijke proces. Bovendien wordt de aluminium opgenomen in je lichaam. Men vermoedt dat dit zorgt voor een verhoogde kans op borstkanker.

Wat zijn PEG’s?

Polyethyleen glycol is een synthetische stof die veel in cosmetica voorkomt. Voorbeelden van PEG’s zijn PEG-7 en PEG-40. Behalve in verzorgingsproducten tref je PEG’s ook regelmatig in reinigingsmiddelen aan. Dat is niet voor niets, want PEG’s verbinden vet, vuil en water, waardoor je alles makkelijk kunt schoonmaken. Deze PEG’s verwijderen echter ook de beschermende vetten op je huid en verstoren de vochtbalans, wat zorgt voor het sneller ouder worden van de huid. Daarnaast kan er bij de productie van PEG’s 1,4-dioxaan ontstaan, een stof die verdacht wordt van het veroorzaken van kanker. Die smeer je liever niet op je huid!

Hoe herken je biologische verzorgingsproducten?

Waarom zouden we al deze synthetische stoffen gebruiken als de natuur ons zoveel goeds te bieden heeft? Er zijn gelukkig verzorgingsproducten die volledig bestaan uit biologische bestandsdelen.

Biologische cosmetica herken je aan verschillende soorten keurmerken. Omdat er zoveel verschillende soorten keurmerken zijn, is het soms lastig om te weten welk keurmerk waarvoor staat. Controleer daarom of een keurmerk is aangesloten bij COSMOS. COSMOS heeft internationaal geldende standaarden voor cosmeticaproducten opgesteld, waarvan COSMOS Organic de strengste regels heeft. Producten met een keurmerk dat valt onder COSMOS Organic, bestaan uit duurzame en ecologisch verbouwde ingrediënten en bevatten geen kleur- en smaakstoffen. De producten zijn biologisch afbreekbaar en de verpakking is licht en zoveel mogelijk recyclebaar. Het productieproces is transparant en uitgevoerd met het oog op dieren en de biodiversiteit .

De verzorgingsproducten van Ibizaloe hebben het ECOCERT-keurmerk ontvangen. Dit certificaat valt onder COSMOS Organic. Producten die dit keurmerk hebben, bevatten nooit synthetische toevoegingen zoals, parabenen, nanodeeltjes, siliconen, synthetische kleur- en smaakstoffen of 2-fenoxyethanol. Bovendien wordt er geen gebruikgemaakt van genetisch gemodificeerde ingrediënten en dierlijke ingrediënten (behalve als deze op een natuurlijke manier door dieren geproduceerd worden, zoals honing).

2018-07-31T11:13:16+00:00 31 juli 2018|Blogs|