Waar moet ik op letten bij het kopen van aloë vera?

Er is een groot aantal aloë vera-producten op de markt, van sappen en gels tot verzorgingsproducten, shampoos en tandpasta’s met aloë vera. Veel van deze producten bevatten echter niet of nauwelijks pure aloë vera. Daarom hebben wij acht zaken op een rijtje gezet die belangrijk zijn om in de gaten te houden bij het kopen van aloë vera.

1. Zit er wel aloë vera in het product?

Uit onderzoek blijkt dat veel producten die aloë vera of een vergelijkbare term in de naam of aanduiding gebruiken in werkelijkheid helemaal geen aloë vera bevatten. Kijk daarom goed welke ingrediënten er op de verpakking vermeld staan. Hier zou aloë vera (of aloë barbadensis) duidelijk tussen moeten staan.

2. Hoeveel echte aloë vera zit er in het product?

De hoeveelheid aloë vera in de diverse (cosmetica)producten op de markt wisselt sterk. Hoe lager het percentage, hoe minder werkzame stoffen het uiteindelijke product bevat. Controleer daarom hoeveel procent aloë vera het product dat je koopt bevat. Let er ook goed op of de aloë vera in het product pure, zuivere aloë vera is of bestaat uit geconcentreerde aloë vera-poeders. Producten met pure aloë vera bevatten namelijk een veelvoud aan voedzame en helende stoffen voor jouw lichaam.

3. Hoe betrouwbaar is het merk?

Er zijn tal van dubieuze producten op de markt die claimen grote hoeveelheden echte aloë vera te bevatten, terwijl uit testen in het laboratorium blijkt dat er niet of nauwelijks aloë vera in verwerkt is. Wanneer de prijs zo voordelig is dat het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is de kans helaas groot dat dit ook zo is. Verdiep je daarom in het merk en bekijk bijvoorbeeld of de producent vertelt waar de aloë vera vandaan komt.

4. Wat is de herkomst van de aloë vera?

Niet alle aloë vera is hetzelfde. Belangrijk is het bijvoorbeeld waar de aloë vera gecultiveerd wordt. Niet elke bodem is namelijk even rijk aan voedingsstoffen en niet ieder klimaat is even geschikt voor het verbouwen van aloë vera. Een bodem die rijk is aan voedingsstoffen en een gunstig klimaat zorgen voor een plantje dat bomvol voedingsstoffen en vitaminen zit. Aloë vera groeit over het algemeen het beste rond de Middellandse Zee, met name op de Balearen.

5. Hoe wordt de aloë vera plant verbouwd?

Wordt de aloë vera op ecologische wijze verbouwd of worden er chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt? Aloë vera die op ecologische wijze wordt gecultiveerd is gezonder, duurzamer en voedzamer. Wanneer de aloë vera op ecologische wijze is verbouwd, dan wordt jouw lichaam niet blootgesteld aan antibiotica en chemische beschermingsmiddelen.

6. Hoe worden aloë vera sap en gel gewonnen?

Aloë vera sap en gel kunnen op verschillende manier worden verkregen. Wanneer de aloë vera wordt blootgesteld aan te hoge temperaturen in het winningsproces, dan gaat een groot deel van de voedingsstoffen verloren. Koudgeperste aloë vera sap en aloë vera gel die wordt verkregen door persing bevatten vele malen meer vitaminen en mineralen dan sappen en gels die worden gewonnen door middel van goedkopere productiemethoden.

 7. Wat voor andere bestandsdelen zijn er gebruikt?

Wanneer je een puur en zuiver product zoekt, dan is het belangrijk wat voor ingrediënten er – naast de aloë vera – in verwerkt zijn. Let er bijvoorbeeld op of er geen gebruik is gemaakt van synthetische toevoegingen. Veel cosmeticaproducten bevatten namelijk synthetische schuimstoffen, kleurstoffen en andere chemische toevoegingen. De beste biologische producten worden juist verrijkt met natuurlijke ingrediënten zoals essentiële oliën.

8. Is het product biologisch?

Goed voor jouw lichaam en goed voor de natuur. Zoals gezegd is het belangrijk dat de aloë vera op ecologische wijze is gecultiveerd. Een bio-certificaat garandeert echter meer dan alleen de ecologische wijze van verbouwen. Wanneer een product volledig biologisch is, betekent dit bijvoorbeeld dat er geen gebruik is gemaakt van synthetische toevoegingen. Het is duidelijk wat de herkomst van de bestandsdelen is en verder garandeert een bio-label dat er geen testen zijn uitgevoerd op proefdieren.

2018-05-24T13:54:07+00:00 28 februari 2018|Blogs|