Alles over zonnebrand (met en zonder schadelijke stoffen)

Heerlijk de zon, maar niet voor een onbeschermde huid. Als je veilig wilt genieten van de zon is het belangrijk om een goede zonnebrandcrème te gebruiken. Wist je bijvoorbeeld dat het zelfs in de schaduw nodig is om je in te smeren? Een bezoekje aan de plaatselijke supermarkt of drogist leert al snel dat er veel verschillende soorten zonnebrandcrème verkrijgbaar zijn. Helaas bevatten de meeste van deze producten synthetische stoffen die in de huid trekken. Bestaan er ook natuurlijke zonnebrandproducten? En hoe vaak moet je je eigenlijk insmeren?

Hoe werkt zonnebrandcrème?

Er zijn twee verschillende typen Uv-straling waardoor je huid beschadigd kan raken: Uv-A en Uv-B. De eerste soort zorgt er niet voor dat je verbrandt, maar beschadigt het DNA van de huid en zorgt voor vroegtijdige veroudering. Daarnaast is er Uv-B. Deze straling zorgt ervoor dat je kunt verbranden als je de huid niet voldoende beschermt. Er zijn grofweg twee verschillende soorten zonnebrand: crèmes op basis van synthetische Uv-filters en zonnebrandproducten die gebruikmaken van natuurlijke mineralen. De eerste soort beschermt alleen tegen Uv-B terwijl zonnebrandcrème op basis van minerale filters bescherming biedt tegen beide soorten schadelijk Uv-straling.

Zonnebrand zonder troep!

Veel hedendaagse zonnebrandcrèmes maken gebruik van synthetische filters die de Uv-stralen absorberen en versnipperen. De chemische filters trekken echter in de huid en schadelijke stoffen zoals parabenen en oxybenzon belanden dus in je lichaam. Ondanks de schadelijke stoffen worden deze producten verbazingwekkend veel gebruikt, met name omdat ze geen wit laagje achterlaten en je vrijwel direct de zon in kunt.

Gelukkig zijn er ook zonnebrandcrèmes die werken op basis van natuurlijke filters. Deze crèmes bieden optimale bescherming en bevatten geen schadelijke bestandsdelen. Ben je op zoek naar een veilige en natuurlijke zonnebrandcrème? Kies dan voor een zonnebrand die werkt op basis van minerale filters. Breng deze crème ongeveer 20 minuten voor je de zon in gaat aan.

Om de hoeveel tijd smeren?

Het is voor veel mensen onduidelijk hoe vaak ze zich in moeten smeren. Een keer per dag zonnebrandcrème aanbrengen is helaas niet voldoende. Om er zeker van te zijn dat de huid voldoende is beschermd, raadt KWF Kankerbestrijding aan om je iedere twee uur opnieuw in te smeren. Ook als je al lekker bruin bent is het belangrijk om goed te blijven smeren. De straling van de zon op de onbeschermde huid leidt namelijk niet alleen tot pijnlijke verbranding, maar ook tot ernstige gezondheidsrisico’s zoals een verhoogde kans op huidkanker.

Hoeveel zonnebrand smeren?

Het is belangrijk om voldoende zonnebrand te gebruiken wanneer je je insmeert omdat een dunnere laag zonnebrand minder bescherming biedt dan op de verpakking wordt aangegeven. Zorg er daarom voor dat je per smeerbeurt ongeveer 7 theelepels zonnebrand gebruikt: 1 voor je gezicht, 2 voor armen en schouders, 2 voor buik, borst en rug en nog eens 2 voor de benen en voeten.

De juiste factor

Kun je het beste factor 30 gebruiken, is factor 15 voldoende of is het toch verstandiger om zonnebrand met factor 50 te kopen? Veel mensen weten eigenlijk niet wat de factor van een zonnebrandcrème precies betekent. De SPF is de beschermingsfactor van zonnebrand en geeft aan hoelang je de huid bloot kunt stellen aan de zon voordat je verbrandt.

Met factor 10 kun je in theorie bijvoorbeeld 100 minuten in de zon zitten zonder te verbranden en met factor 20 is dat twee keer zo lang. In de praktijk is dit echter aanzienlijk korter doordat je zweet of bijvoorbeeld zwemt in (zee)water. Bij het kiezen van de factor is het daarom vooral belangrijk om te bedenken in welke mate je wordt blootgesteld aan de zon. Blijf je in de schaduw, dan is factor 15 waarschijnlijk voldoende, terwijl factor 30 ideaal is tijdens een wandeling. Ben je van plan de hele dag lekker op het strand te gaan liggen? Kies dan voor factor 50. Smeer je ongeacht de factor altijd om de twee uur in.

Ibizaloe: zonnebrandcrème zonder oxybenzone, parfum en alcohol

De biologische zonnebrandproducten van Ibizaloe maken dankbaar gebruik van natuurlijke minerale filters en verzachtende biologische ingrediënten zoals pure aloe vera. Hierdoor biedt de crème niet alleen bescherming maar ook voeding en hydratatie voor de huid. De natuurlijke zonnebrandcrème is verkrijgbaar in factor 15, factor 30 en factor 50.

2018-06-25T13:15:46+00:00 25 juni 2018|Blogs|